• Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Urretxu
  • Zumarraga
  • Albistea
  • Editoriala
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Publirreportajea
  • Otamotz
Bilatu
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Urretxu
  • Zumarraga
  • Albistea
  • Editoriala
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Publirreportajea
  • Otamotz
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Urretxu
      • Zumarraga
    • Generoak
      • Albisteak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
  • Agenda
    • Hilabetea
    • Zerrenda
    • Agendan parte hartu
  • Aldizkariak
  • Gure atariak
    • Goierriko Hitza
    • Goiberri
    • Goierriko zerbitzuak
    • Iragarki
      laburrak
    • Hitza
  • Interesekoak
    • Hiztegiak
      • Hiztegia.net
      • Elhuyar hiztegia
      • Euskalterm banku terminologikoa
      • UZEI sinonimoak
      • Hiztegi Batua (Euskaltzaindia)
      • Orotariko Hiztegia (Euskaltzaindia)
      • Bostak bat hiztegia
      • Eusko Jaurlaritzaren itzultzaile automatikoa
      • Berria estilo
        liburua
      • ETC – egungo testuen corpusa
      • Hiztegiak gaika
    • Euskara Urretxu eta Zumarragan
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
egin zaitez
  • Gure berri
  • Zozketak
  • Eskaintzak
  • Hemeroteka
Orokorra

Urretxuko Argiñano (053. alea)

Urretxu eta Zumarraga
1999/12/23
Otamotz

Sukaldaritzan daramatzazun urteen laburpen txiki bategiguzu.

           Orain arte lau jatetxetan aritu naiz lanean: Martin BerasategirenBodegon Alejandron, Frantziako Le Pain Adour et Fantasien, OriokoObian eta Madrilgo El Amparon. Orain estatuko hamar hoberen arteandagoen azken honetako sukalde burua naiz. Beraz, erretegi batean,gero nire ustez onena den eta lagun ona dudan Martin Berasategirekinizan nintzen eta azkenik, mundu guztian onespen handia duensukaldaritza frantziarra lantzeko aukera izan dut. Ahal dudanaikasten saiatzen naiz, gero bezeroek eskatutakoari ondo erantzuteko.

Familiatik al datorkizu zaletasuna?

           Nire ustez zaletasuna amarengandik datorkit. Irakaslea izan denarren, oso sukaldari ona da eta sukaldaritza tradizionala oso ondolantzen du. Bestalde nire aita eta osaba “Paquito” Urtubielkartean aritzen dira eta osabak elkarteen arteko lehiaketa askoirabazi ditu. Euskaldun gehienok bezala sukaldaritza odolean daramateta nire zaletasunaz gain ogibide ere bihurtu da.

Non ikasi zenuen?

           Osaba Jose Ignacioren eskutik Donostiako eskolara joan nintzen, bainaoso leku gutxi zeudenez ez ninduten hartu eta ez dut ikasketarik.Hori dela eta duela hamabi urte Martin Berasategirekin hasi nintzen,nire ustez berea da eskolarik onena. Martin oso gogorra da, irakasleon guztiak bezala, baina sukaldari izateaz gain, pertsona izaten ereerakusten du. Oraindik ere neure burua, garai hartan bezala, mutikotrebatu gabe eta baldar ikusten dut eta jendeak prestatu dudana osoona dagoela esaten didanean, oraindik ere nik neuk edo besteren batekprestatu duen begiratzen dut… ja, ja.

Nolatan erabaki zenuen Euskal Herritik ateratzea?

           Euskal Herritik ateratzea oso erabaki gogorra izan zen, baina ElAmparok eskaintza egin zidanean, aitak sekula ahaztuko ez zaidanaesan zidan: “El buey no es de donde nace, sino de donde pace”.Ezin nuen ikasi eta lanbidean aurrera egiteko aukera hura galdu. Denaden, ilobek “Madrilgo osaba” deitzen didatenean min egiten diteta nik Madrilen bizi arren Urretxukoa naizela esaten diet. Gainera,madrildarrei eta ez euskaldunei dirua kentzeko modu aparta da… ja,ja.

Madrilgo komunikabide ezberdinetan ere lan egitenduzu…

           Duela bi urte edo hasi nintzen telebistan lanean eta ordutik hona landezente egin dut. Egun Via Digitalen sukaldaritza saio bat dut etalehenago gozogintza soilik lantzen zuen bat ere aurkeztu nuen.Telemadriden ere egunero ateratzen naiz eta duela gutxi Mayra GómezKempekin ere aritu naiz Antena 3n. Irratian eta egunkarietan erearitu naiz. Aurkezle lanetan oso gustura nabil, oso jendejatorrarekin lan egiteaz gain, ez baitut sekula pentsatzen kameraaurrean nagoenik, lagunekin sukaldaritzaz hitz egiten baizik.

Argiñanoren pareko aurkezlea al zara?

           Karlos Argiñano sekulako profesional ona da sukaldean zeintelebistan eta sukaldarion lana  onestea lortu du. Sarritankonparatu naute berarekin, nahiko xaloa izateaz gain, nik eretxisteak kontatzen baititut. Komunikabideren batetan ArgiñanoII ere deitu didate, baina ez da hala. Nik egiten dudan bakarraetxekoandreengan pentsatuz kuzinatzea da, beraiek duten tresnekin etaetxean bezala. Zerbait lurrera erortzen bazait, ez dut grabaketamozten eta etxean egingo nukeen bezala jarraitzen dut. Jendeak osonaturala naizela dio eta kalean ikusten nautenean telebistanbezalakoa naizela diote. Ni ez  naiz aktorea, sukaldaria baizik.

Zein da zure sukaldaririk gustukoena?

           Martin Berasategi, ezbairik gabe. Sukaldari eta maisu paregabeaizateaz gain, azkarrena baita. Meritu izugarria du egiten ari denak:Kursaal eta Guggenheimgo jatetxeak aurrera atera, Lasarteko jatetxea,Oiartzungoa… Horiek guztiak aurrera ateratzeko oso talde onaantolatu du eta gainera ez da batere berekoia eta dakien guztiaerakusten saiatzen da. Frantzian Alain Ducassek antzeko muntaia dueta gustukoa dut, baina Martin Frantzian lanean hasten denean,gizarajoa Martinentzat lanean ikusten dut.

Pertsonaia ezagunei bazkaria prestatu beharrasuertatuko zitzaizun behin baino gehiagotan…

           Ia egunero aktoreak, modeloak, futbolariak… etortzen dira. Gustuenhartu dudan telebista aurkezlea Andoni Aizpuru da, Madrilera etortzendenean beti bisitatxoren bat egiten dit eta lagunak etortzea askoeskertzen dut. Behin institutuan klase eman zidan Maritxu Ugaldezientzietako irakaslea ere etorri zen eta ilusio handia egin zidan,nahiz eta beti suspenditzen ninduen arren, oso pertsona ona baita.Pertsonaia oso ospetsuei dagokionez, Claudia Schiffer, MichaelDouglas, Ramón García… gurean bazkaltzen izan dira.Baita Real Madrileko jokalari gehienak aipatu ezin diren unean unekoneska lagunekin ere. Errealekoa naizenez, hauek pozoitzeko gogoasartzen zait, baina tira…  ja, ja.

Euskalduna izateak ateak zabaltzen al ditusukaldaritza munduan?

           Euskalduna izateak normalean ate asko zabaltzen ditu ogibideguztietan, jendeak euskalduna zarela jakin bezain pronto soldadutzakobere lagunik onena ere euskalduna zela esaten baitizu… ja, ja. Halaere, gero norberaren balioa erakutsi beharra dago. Sukaldaritzaneuskaldunok oso maila altua dugunez, gazteok erantzukizun handiadugu.

Madrilen Urretxuko enbaxadore sentitzen al zara?

           Bai, noski, herritik atera nintzenetik mundu guztiak “Urretxu”ezizenez ezagutzen bainau. Txantxetan Iparragirre kendu eta ni jarribehar nautela esaten didate, berari sekula ez baitzioten bereherriaren izenaz deitu. Nire emaztea madrildarra da eta berak erebeti Urretxu deitu dit. Ezkondu baino lehen apaizak nire izenazdeitzen bazidan, ez zuela baiezkoa emango esan zidan. Edozein tokitanegonda ere, urretxuarra naizela argi uzten dut.

Noizbait pentsatu al duzu herrira lanera itzultzea?

           Baina… zer uste duzue ba egiten dudala Urretxun nagoenean! Gurasoenetxean edo elkartean dela, beti bazkaria prestatzea suertatzen zait!Hala ere, primerakoa da etxera bueltatzea.

 

Iñigo Pérezek Otamotzeko irakurleeigomendaturiko bi postre: Txokolate otartxoa gazta berridunkremarekin.

           

           Osagaiak:

                       -300 gr. txokolate

                       -25 gr. gurin

                       -Fruitu gorriak

                       -250 gr. gazta berri

                       -100 zl. esne-gain likido

           Maria bainuan txokolate eta gurina urtu. Hau pixka bat hozten denbitartean molde baten kanpoko aldea plastikozko paperarekin forratu.Ondoren, moldea txokolatetan sartu txokolatea moldeari itsatsitageldi dadin. Dena hozkailuan sartu.

           Moldea hoztu bitartean, esne-gaina eta gazta nahastu (nahi izanezgero, azukre pixka bat gehitu dakioke). Behin hoztutakoan plastikozkopaperarekin batera moldea txokolatetik bereizi eta honek utzitakozuloa fruitu gorriekin eta gazta kremarekin bete.

           Bukatzeko, menda hosto eta txokolate saltsa hari batzuekin plateraapaindu.

 Txokolate moussea karamelotutakoplatanoarekin.

           

           Osagaiak:

                       -Mehe ebakitako txokolatezko bizkotxoa.

                       -100gr. txokolate

                       -50gr. gurin

                       -200gr. harrotutako esnegain

                       -Nescafé koilarakada bat

                       -3 arrautza

                       -3 koilarakada Cognac

                       -100gr. gurin

                       -25gr. azukre

                       -1/2 kgr. ondo heldutako platano.

           Moussea zerbitu behar den moldeen barrenean bizkotxoa jarri. Ondoren,100 gr. gurin urtzen jarri eta azukrea gehitu. Kolore pixka bathartzen hasten denean, platanoa bota xerretan moztuta eta 15 minutuzegiten eduki. Ondoren, pixka bat epeltzen utzi eta bizkotxoarengainean ipini. Hurrengo pausua txokolatea Maria bainuan urtu etagainontzeko gurinarekin nahastea da. Epeldutakoan, nescafea, Cognaca,irabiatutako gorringoak eta harrotutako esne-gaina bota. Dena kontuhandiarekin nahastu eta elur punturaino irabiatutako zuringoakgehitu. Hau dena platano gainean jarri eta hozkailuan gorde.



Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Azken 7 egunetako irakurrienak

1

Mitxel Badiolaren heriotzaren lehen urteurrena

2025/05/11
Urretxu
2

Aitxitxe Fest jaialdia egingo dute hilaren 31n, Haritz Berasategiren oroimenez

2025/05/09
Urretxu eta Zumarraga
3

Elene Letek ez du Realean jarraituko

2025/05/10
Zumarraga
4

Aner Arozena zumarragarrak eta Adirane Peñagarikano urretxuarrak irabazi dute Izazpiko Igoera

2025/05/11
Urretxu eta Zumarraga
5

Urretxu eta Zumarragako udal ordezkariek eta langileek Euskaraldiarekin bat egin dute

2025/05/10
Urretxu eta Zumarraga
6

Unai Elias xake jokalariak Goierriren Udaberriko Opena irabazi du

2025/05/12
Urretxu eta Zumarraga
  • Goierriko Hitza
  • 943 72 34 08
  • goierri@hitza.eus
  • Iparragirre, 11 20700 – URRETXU
  • Nor gara
  • Aniztasun politika
  • Argitalpen politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaraz modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako, zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Gainera, BERRIAlaguna bazara eta HITZAkide egiten bazara, katilu bat oparituko dizugu:

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut

Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu
Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.

Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities...
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT