Larunbatean eta igandean perretxiko asteburua egin dute Urretxuko Areizaga plazan. Eguraldi ona lagun, jende askok parte hartu du ekitaldietan. 180 espezie jarri dituzte ikusgai eta perretxikoak jateko aukera ere egon da.
Ekitaldi hau Lekaio kultur elkarteak antolatzen du, Urretxuko Udalaren, Kabia jatetxearen eta Kutxabanken laguntzarekin. Helburua mikologia zaletasuna bultzatzea eta ezjakintasunak sortzen dituen arazoekin bukatzea da.
Larunbatean perretxiko bilketa eta sailkatzea egin zuten. Igandean, berriz, perretxiko erakusketa egon zen. Gainera, Aranzadiko mikologia alorreko Joxe Manuel Lekuonak bertaratutakoen zalantzak argitu zituen, Kabia jatetxeko sukaldariek perretxikoekin egindako platerak erakutsi zituzten eta perretxikoak jateko aukera egon zen.
Lekaiokoak gustura ageri ziren, eguraldi ona lagun, jende asko hurbildu delako ekitaldietara. Horietako askok Lekuonarengana jo zuten informazio eske. Gizon honek hasieratik darama Urretxuko Perretxiko Asteburuan jendearen zalantzak argitzen, eta perretxiko erakusketa gehienetan parte hartzen du. Hala, asteburu honetan Legazpin egongo da.
Urretxuko erakusketan, gehienek jangarri eta pozoitsuen arteko aldeez galdetu zioten. «Batzuetan aldea oso txikia da eta oso argi ibili behar da». Jendeak mikologia gustuko izatea ondo iruditzen zaio, baina mendia masifikatu egin dela uste du. «Ez da hori arrazoi bakarra, baina perretxiko espezie asko arriskuan daude. Urretxun 180 perretxiko mota baino gehiago bildu dituzte, baina 48 motatan ale bakarra hartu dute».
Hori dela eta, Aranzadi elkarteak ikusten duten guztia ez jasotzeko eskatu die perretxiko asteburuak antolatzen dituzten elkarteei. «Espezie bakoitzetik hiru edo lau ale biltzea nahikoa da erakusketa bat antolatzeko. Lehen ale asko zakarrontzira botatzen ziren, eta perretxikoek funtzio bat dute mendian».
Perretxiko biltzaileek dozenaka kilo hartzea ere ez zaio ondo iruditzen. «Hori arrasatzea da. Perretxikoak usteldu egin behar dira mendian, esporak bota behar dituzte, eta guztiak hartzea ez da ona».
Goierriko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa zaigu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.
Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaraz modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako, zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.
Gainera, BERRIAlaguna bazara eta HITZAkide egiten bazara, katilu bat oparituko dizugu:
Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea
Webgune honek cookie-ak erabiltzen ditu zure nabigazioa errazteko, publizitatea erakusteko eta analisi estatistikoak egiteko.Onartu Informazio gehiago nahi baduzu, kontsultatu hemen.
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.